DIFTAR, een moeilijke weg

23-12-2021

Ik heb een paar maal het genoegen gehad om cursussen te mogen volgen, in het kader van mijn toenmalige job. Een rode draad die telkens terugkwam , het KIS systeem: “keep it simple”. Hou het simpel en gemakkelijk dus.

Brasschaat had een vrij eenvoudig afval systeem. Je had een container en als je die wou aanbieden hing je daar naar gelang het volume van de vuilbak (dus niet de inhoud) 1 of twee stickers op. Appartementen konden dan weer werken met de oranje zakken. Ging je elders wonen in Brasschaat, dan nam je die gewoon mee of nam je hem over van de andere eigenaars. Simpel gemakkelijk en wat betreft administratieve afhandeling peanuts. Het enige wat je moest doen was zelf stickers kopen.

Maar oh maar, diftar werd het heilige woord en zou en moest erdoor komen. Toen de beslissing genomen werd om diftar in te voeren, hadden ik en mijn gezin de beslissing genomen om te verhuizen in Brasschaat. Dat had makkelijk kunnen gaan, u weet wel je neemt de vuilbak mee of over en je koopt verder gewoon je stickers. Niet dus. Als goede burger probeerde ik mee vooruit te denken. In juni kregen de containers een chip, of althans moest je tenminste al aangeven welke vuilbak je in de toekomst ging gebruiken.

Als goede huisvader probeerde ik Igean duidelijk te maken dat wij reeds onze vuilbak wilden vastleggen voor het nieuwe adres. Zo kon die heel makkelijk gelijk mee gechipt worden….. ik had even goed aan Trump kunnen vragen om op Biden te stemmen. Niet dus! Dat was echt niet aan de orde. Kon zelfs niet zonder dat wij daar woonden…..

Rustig afwachten dan maar, verhuis geregeld in het najaar, container aangevraagd. Die werd dan gechipt op een zaterdag. Eigenaardig genoeg heb ik dat al wel kunnen doorgeven VOOR we daar ingeschreven waren. Wat dus in juni niet kon, kon wel al in september. Mocht Igean mee vooruit hebben willen denken dan had dit veel minder geld kunnen kosten, maar bon we betalen een gebruiksrecht voor een door ons reeds aangekochte container. Dat geld moet natuurlijk ook besteed. En waarom niet op zaterdag, kunnen de medewerkers ook nog een extra centje verdienen.

Netjes volgende daarna een factuur van 0 euro voor het chippen. Ik meen dat er 16000 adressen zijn in Brasschaat, volgens mij moet dat gebruiksrecht snel verhoogd worden, dat moet echt een hoop geld kosten om mensen een factuur van 0 euro te sturen. Om nog niet te spreken over het aantal vellen papier….. Diftar was er toch om de afvalberg naar beneden te brengen niet?

                    
De lijdensweg is nog niet gedaan. Wij moesten tijdelijk even in een andere woning trekken. En om alles netjes te laten verlopen hebben wij ons daar ook ingeschreven…… Met als gevolg dat er opnieuw een brief van Igean in de bus steekt, onze vuilbak staat op ons huuradres. Daar had ik dus niet achter gevraagd en had in juni al doorgegeven wat ons eindadres ging zijn. Gepakt in snelheid noemt dat dan. Maar ik kom dan ook uit een systeem waar dat allemaal niet nodig was.. Igean gaat straks opnieuw een brief moeten sturen want nu wonen wij uiteindelijk op ons echte adres. Het mag dus echt wel wat moeite en geld kosten tegenwoordig.

Conclusie: Ondanks dat wij als goede huisvader hebben geprobeerd mee te denken met Igean en we uit een tijdperk komen waar we gewoon een sticker moesten kopen en aan onze vuilbak hangen komen we nu in een situatie waar onze vuilbak op een zaterdag moest gechipt worden, wij ondertussen 3 brieven hebben mogen ontvangen en straks alle afrekeningen door iemand verwerkt moeten worden. 16000 adressen weet u nog wel…. Het klimaat zal er wel bij varen, niet?

En eigenlijk stopt het dan nog niet met enkel het diftar systeem. Het containerpark is nu ook een pareltje geworden van heel ongezond verstand. We moeten al op afspraak komen maar geen enkel groot licht heeft eraan gedacht dat je een ingang hebt voor de betalende fractie en eentje voor de niet betalende fractie. Het zou logisch zijn moest je voor beide apart een afspraak kunnen maken. Niet dus, maar geen erg. We betalen gebruiksrecht, en dat moet uitgegeven worden. Nu ook aan medewerkers op een containerpark die veel minder om handen hebben. Of gaan die misschien die 16000 facturen maken elke maand?

Is er eigenlijk nog iemand die probeert na te denken met zijn gezond verstand?

Sven Simons