Schepen Dirk de Kort: “Dringend nood aan actie tegen sluipverkeer”


donderdag, 23 november, 2017
Schepen Dirk de Kort: “Dringend nood aan actie tegen sluipverkeer”

Verschillende burgemeesters zijn het vele sluipverkeer in hun gemeente meer dan beu. Ze wijzen Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) met de vinger, schrijft De Morgen, dat de open brief van de CD&V-burgemeesters en Brasschaats schepen Dirk de Kort publiceert.

Aanleiding is het filerecord van 445 kilometer van dinsdag, en het incident op de Antwerpse Ring met een gelekte lading siliconen, waarbij de Ring woensdag volledig dichtslibde. Ook op de binnenwegen stond het verkeer in geen tijd stil. Cijfers wezen al uit dat de files in de regio Antwerpen in één jaar tijds met 11 procent toenamen. 

Zeven suggesties

In een open brief schrijven de burgemeesters dat er dringend nood is aan actie om het sluipverkeer een halt toe te roepen. “Bij ons overheerst een onbehaaglijk gevoel van traagheid”, klinkt het. De burgemeesters stellen zeven concrete suggesties voor aan minister Weyts “om de stilstand te doorbreken”. Zo hekelen ze onder meer het uitblijven van een vrachtroutenetwerk, een plan waarin veilige voorkeursroutes voor vrachtverkeer worden vastgelegd. 

Onder meer Dirk de Kort, voormalig burgemeester van Brasschaat en huidig schepen in de gemeente, ondertekende de brief mee. Hij beet zich eerder al vast in de materie en stelde al een uitbreiding van de kilometerheffing naar bepaalde gewestwegen voor.

Koen Van den Heuvel, burgemeester van Puurs en Vlaams fractieleider voor CD&V, toont begrip voor de noodkreet van zijn collega’s. “Elke dag zie ik dat de mobiliteitsknoop ingewikkelder wordt. Het is tijd om moedige beslissingen te nemen.” 

Ook de besturen van onder meer Zwijndrecht, Malle, Wemmel, Grimbergen, Merchtem, Vilvoorde en Meise lieten hun ongenoegen horen.

Niet alleen voor eigen deur vegen

Minister Weyts heeft ondertussen gereageerd op de brief. “Ik begrijp de kritiek van de CD&V-burgemeesters ten opzichte van het vorige beleid, als men zegt er is te weinig geïnvesteerd. Nu wordt er meer dan ooit geïnvesteerd. We proberen ook maximaal dat sluipverkeer aan te pakken. Ik hoop enkel dat dezelfde CD&V-burgemeesters ook zelf massaal gaan investeren, en dus niet alleen vegen voor eigen deur.”