Militaire spoorlijn start met succesvol seizoen


zondag, 7 december, 2014
Militaire spoorlijn start met succesvol seizoen

Kempens Landschap becijferde dat er tijdens het eerste jaar van het spoorfietstracĂ© tussen Kapellen en Brasschaat niet minder dan 14.000 kilometer werden afgelegd. Dat is een onverhoopt succes. Het idee om iets te doen met de militaire spoorlijn ontstond enkele jaren geleden. Exact honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog bolden de eerste spoorfietsen over deze militaire spoorlijn. 

In totaal werden er 1298 gezinsfietsen verhuurd, vanaf september kwamen daar dan ook nog de groepsfietsen bij. De 7762 bezoekers legden samen 14.000 kilometer af door dit natuurgebied dat eigendom is van Natuur en Bos. Het tracĂ© loopt langs een bunker uit de periode van het interbellum en gaat ook over de antitankgracht. 

Het traject van de spoorlijn begint in Kapellen en halfweg kan er worden gepauzeerd in Brasschaat. Daar kan de bezoeker iets nuttigen in Perron Noord, de horecazaak die wordt beheerd door mensen met een handicap. Perron Noord ligt tegenover het vliegveld naast de vliegtoren en biedt een prachtig uitzicht. De vzw NOA (Noorderkempen Actief) organiseerde allerlei evenementen om de nodige middelen te verzamelen waarmee de voormalige militaire gebouwen kunnen worden onderhouden. Vandaag is Perron Noord uitgegroeid tot een ideale plek om tot rust te komen in een groene omgeving. 

Perron Noord 

Brasschatenaar Berre Van Deuren (CD&V) stond mee aan de wieg van dit initiatief. "Het heeft even geduurd vooraleer alles afgerond was, maar ik denk dat we tevreden mogen zijn. Het traject vormt de schakel tussen enkele attractiepolen zoals de antitankgracht, het Groot en Klein Schietveld en het Gunfiremuseum waar de mensen een rijke collectie militair materiaal kunnen bekijken. De bezoeker krijgt er een historisch overzicht van artilleriestukken gaande van de tijd van Napoleon tot de Koude Oorlog. Het Gunfiremuseum vormt een mooi verlengstuk van de spoorfiets. Brasschaat heeft trouwens altijd een hechte band gehad met de militairen. Het spoorfietstracĂ© en het Gunfiremuseum moeten onze gemeente nog meer op de kaart zetten", zegt Berre Van Deuren.  

Het Gunfiremuseum is intussen ook toegankelijker gemaakt. Vroeger moesten er eerst allerlei formaliteiten worden vervuld.


Copyright Gazet Van Antwerpen


Lees meer